Гуанта намера! Българският бизнес запраши към Куба!

karnaval-i-prazdnik-ognya-tsentr-tantsy_1

България ще подготви конкретни проекти, които могат да са от взаимен интерес и ще ги представи пред кубинското правителство. Ако те бъдат одобрени, ще получат пълна държавна подкрепа за максимално бърза реализация. Това бе поето като ангажимент по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Рикардо Кабрисас Руиз, вицепрезидент на Съвета на министрите и министър на икономиката и планирането на Куба.

“Към момента българските компании, които имат интерес да развиват дейност в Куба срещат трудности при подготовка на всички изискуеми документи и получаване на разрешителни режими, за да бъдат допуснати до пазара на островната държава”, посочи заместик-министър Манолев. Той допълни, че вече е договорено с Търговската камара на Куба те да оказват помощ на такива компании, но сериозен тласък на двустранните икономически отношения може да даде и ангажимента на институциите на изпълнителната власт с този процес.

“Нека стартираме от няколко проекта, които са от взаимен интерес и зад които стоят доказали се фирми в своя сектор. Те могат да бъдат представени на вашето внимание от нашето министерство и в случай, че бъдат одобрени да получат административна и друга помощ за по-бърза реализация на инвестициите”, предложи Александър Манолев. Вицепрезидентът на Съвета на министрите Кабрисас Руиз и приел този подход на работа и се ангажирал подобни проекти да бъдат разгледани и да им бъде даден нужния приоритет, ако отговарят на изискванията на страната.

Манолев и Руиз са се договорили да обсъдят конкретни предложения в началото на 2018 година. В Куба няма български инвестиции. В България не са регистрирани кубински инвестиции.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *