Кешът умира! Плащане над 5000 лева – вече само през банка!

пари

Депутатите за втори път тази година те се опитват да намалят плащанията в брой от 10 хил. на 5 хил. лв. Промяната беше одобрена още в понеделник от Министерски съвет (МС), а днес беше гласувана и на първо четене по време на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Съгласието си дадоха 12 депутата, 7 гласуваха с “против”, а 1 се въздържа. Предлаганият текст е част от промени в няколко данъчни закона. През лятото народните представители отхвърлиха същото предложение, внесено тогава от депутати от ГЕРБ и оставиха таванът на плащанията да е 10 хил. лв.

В мотивите сега правителството е записало, че цели намаляване на сивата икономика. Такава била и практиката в другите държави – членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро. Предлага се ограничението да се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на Българската народна банка (БНБ) в деня на плащането.
От опозицията обаче категорично се обявиха против това предложение и заявиха, че няма да го подкрепят в пленарна зала. По думите на Георги Търновалийски от БСП това е лобистки закон в полза на банките.

Освен за кешовите плащания в новите разпоредби се предлага и да отпадне отстъпката от 5% за подалите данъчна декларация по електронен път. Причината е, че все по-голям брой хора го правят, а и в бюджета догодина ще влязат с 1,2 млн. лв. повече. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче попита представителите на НАП дали не е по-добре тази мярка да се отложи във времето, за да може повече хора да започнат да пускат през интернет декларациите си.

Предлага се още и от догодина всички самоосигуряващи се лица задължително да подават данъчните си декларации по електронен път. По данни на НАП през 2017 г. 67% от самоосигуряващите се не са се редили на гише, а са пуснали документите си онлайн.

Друга промяна пък гласи наргилетата да се включват в обхвата на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) с допълнение към определението за тютюневи изделия. Ще бъде забранено да се публикуват електронни обяви за продажба на акцизни стоки без бандерол или ако акцизът не е платен. Пощите и куриерските служби ще изискват от изпращачите на акцизни стоки или отпадъци от тютюн да декларират, че са внесли дължимото на държавата.

Освен това данъчно задължените лица ще са длъжни да подадат заявление за регистрация по ДДС в 7-дневен срок от датата, на която очакват да достигнат облагаем оборот от 50 000 лева. Досега се изискваха 14 дни. Това се прави, защото сега, особено в сезонни обекти, има опити за избягване на регистрация по ДДС.

По този повод Менда Стоянова попита дали не е добре да се помисли за намаляване на прага за регистрация по ДДС.

От финансовото министерство пък обясниха, че всяка държава може да определя какъв да бъде този праг. Необходимо е обаче да се направи анализ с колко ще се увеличат разходите на администрацията и бизнеса.