Може да нямаме самолети, но с тази македонска красавица договорихме общи учения на сухопътните войски (Снимки)

7 Dni Sofia02.11.20172330
Каракачанов (2)

Два протокола за намерения – за сътрудничество в областта на дейността на Военновъздушните сили и във връзка с дейности по осигуряване на лабораторни изследвания на гориво, смазочни материали и специални течности подписаха днес българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът и министър на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска, която е на официално посещение у нас.

Целта на посещението на Шекеринска в София е да бъде обсъдено развитието на сътрудничеството между България и Македония в областта на отбраната.

България подкрепя членството на Македония в НАТО и ЕС, коментира Каракачанов на пресконференция днес и допълни, че след подписването на договора за добросъседство между двете страни спорни въпроси няма. За нас проблем с името на Република Македония не съществува, заяви той.

Каракачанов припомни, че основният приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС са Западните Балкани.

Двамата министри са разговаряли и по теми в областта на социалното сътрудничество, съвместни обучения и на специалните сили и на сухопътни войски. С темпото, с което работим през последните няколко месеца много бързо ще успеем да подпишем и други споразумения, коментира Красимир Каракачанов. Основната ни цел е да задълбочим сътрудничеството – и в областта на социалната политика, в обучението на македонски военнослужещи в наши военни учебни заведения, посочи той.

Радмила Шекеринска отбеляза, че двамата са разговаряли за някои много конкретни области като например обучение на членове на македонската армия, организацията на общ тренинг, както и обмен на опит за отбранителните реформи и евроатлантическите интегративни процеси.

Тя посочи, че активностите показват, че подписаният договор за добросъседство не е просто парче хартия, а платформа, на която да се изгражда успешното сътрудничество на повече полета.

ВИЖ ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ – ТУК