СКАНДАЛНО! Коранът влезе в учебниците за 6 клас и призовава: Мъжете да бият жените и да режат главите на неверниците…

деца ученици

Урок за възникаването на исляма в учебник по история за шести клас разбуни духовете. В него са дадени примери от Корана, в които се призовава мъжете да бият непокорните жени и да се режат главите главите на неверниците, които не плащат джизие.

По темата в сутрешния блок на БТВ спориха доц. Александър Николов, историк в СУ „Св. Климент Охридски“ и един от авторите на спорния учебник, проф. Христо Матанов, историк от СУ и заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн. „Няма как да цензурираме Корана. Тези неща ги пише там“, защити се доц. Николов. „В нашата страна съжителстват няколко религии. Целта ни е да се сравнят трите основни религии. В християнството, в исляма и в юдаизма жената седи по-ниско в обществото. И в трите свещенни книги на религиите това е ясно записано. Учебникът не е за самостоятелно четене от учениците. Има учител, има книга за учителя. Учителят трябва да обясни, че в много ислямски страни мъжете не бият жените си и не са многоженци. Една такава страна е Турция примерно. Учителят трябва да обясни, че става въпрос за едни различни времена“, даде пример историкът.

„Във всички учебници, в които се изучава исляма, има цитати от Корана. Наистина не можем да цензурираме нито Библията, нито Корана“, обяви проф. Матанов, който също е автор на учебник по история. „Имаше твърдения, че децата няма да разберат урока за джихад. това означава, че темата не е добре разработена и представена от учителя. Джихад не означава непременно рязане на глави“, категоричен беше професорът..

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в час, когато се изучават тези уроци“, разкри Бирали Мюмюн. „След тези часове се усеща едно по-различно отношение към децата мюсюлмани. Наричат ги джихадисти, ислямисти и тн. Тези уроци не са подходящи. Тезите в тях са изкарани от контекста. Държавата трябва да се намеси и да има стандартизация на уроците за религия“, категоричен беше заместник-главният мюфтия.

„Децата християни също могат да се почувстват засеганти, когато се стигне до урока за инквизицията. Тогава те могат да бъдат наричани инквизитори. Децата трябва да раберат, че говорим за 7-и век, когато е възникнал исляма. Тогава времената и нравите са били други. Кокото и да не ни харесват тези цитати те са от извора, а не са някаква интерпретация“, отговори му проф. Матанов.

Източник: novini.bg

3 коментара

  • Надежда

    02.11.2017 at 15:57

    Тези драскачи,дето се мъчат да пишат учебници,заедно с учебниците и хонорарите си на клада да изгорят. Не всичко е пари продажницииии ,и на оня свят ще горите и мир няма да видите до девето коляно.

  • Еню Илиев

    02.11.2017 at 21:04

    От коментариите по исляма ми стана ясно, че някои от спорещите по учебника толкова и познават исляма. Просто действително вадят изреченото от контекста и се получават неверни изводи. Например съветите на Мохамед за джихад срещу неверниците се отнасят единствено по време на война, но това никой не го споменава. Никой не споменава и един от шестте стълбове, на които се крепи мюсюлманството, а именно милосърдието. Между другото, то и мюсюлманите не знаят за този стълб ва мюсюлманството, но той си съществува в корана. На практика всичко се свежда до прочита, който се прави на свещената книга за мюсюлманите – корана.

  • Моника

    03.11.2017 at 17:30

    Тия малоумни ли са Корана да се учи в християнска държава
    Аз не искам детето ми да учи че е нормално за което и да е време да се бият жени и да се убива,портади каквато и да е причина
    Да направят зип- сип каквото искат за мюсюлманските деца

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.