Пощаджийка източила хиляди от чужда дебитна карта, отива за година и 4 месеца на топло

karta-1

Предадената на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна Юлия Ст. за използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра получи днес наказание 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване бе отложено от състав на Варненския окръжен съд с 3-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 300 лева. Присъдата бе произнесена при условията на съкратено съдебно следствие, поискано от подсъдимата с цел редукция на наказанието й с една трета.

45-годишната Юлия Ст., която работела като куриер в „Български пощи“, се сдобила с дебитната карта на потърпевшата К. К. през 2015 г. по неустановен в хода на разследването начин. В периода от 26 август до 12 октомври 2015 г. тя извършила 74 плащания на парични суми на стойност 2836 лева и 7 възстановявания на парични суми в размер на почти 700 лева от дебитната карта на К.К. С това осъществила продължавано престъпление по член 249, ал. 1, предл. 1 и 2 от НК.

Със средствата от чуждата дебитна карта подсъдимата пазарувала онлайн в два сайта за електронна търговия, както и извършвала онлайн разплащания в системата „Paypal“, като се възползвала от факта, че притежателката на картата не я ползвала често и не била активирала услугата СМС-известяване. Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.