Мирослав Ненков: Не живея с мисълта как да стана министър, но няма да остана, ако изберат друг

Мирослав Ненков

Кой ще бъде следващият министър ще бъде решено от управляващата коалиция, а кой ще е този човек на този етап не ни е дадено да знаем, коментира заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков по „Дарик радио“ днес. С него самия не е провеждан официален разговор дали би поел поста, а ако бъде избран друг човек, е решен, че ще напусне.

„Официално предложение нямам. Не е само въпросът в това дали ще ми предложат, ами и какво ще бъде предложението, защото аз не живея с мисълта как да бъда министър и сега да съм готов на всякакви компромиси само и само да бъда министър. Не ми е самоцел това. В случая, че изберат друг министър, за мен не стои като размишление дали ще остана или не – няма да остана“, коментира Ненков.

В момента проф. Петров е в отпуска и Ненков действа като негов заместник. Предстои процедурата по гласуването на оставката и избора на нов, поясни той. „Откакто този екип влезе в Министерството на здравеопазването, излязоха няколко такива значителни разкрития на журналисти и всичките бяха с няколкомесечна давност. Тази история с одитния доклад на ВМА също е стара“, каза Ненков за повода, заради който Николай Петров подаде оставка – репортажа на Би Ти Ви за това, че в одитния доклад на ВМА са посочени сделки на болницата с фирми на мъжа на дъщеря му Руслана Петрова – Явор Цонев.

„Фактите говорят сами за себе си – излиза този одитен доклад със стара давност и в това „смело журналистическо разследване“ многократно беше повторено, че Явор е спечелил поръчки за 1.7 млн. лв. Това е прогнозна цена, всички поръчки в болницата се правят с такава цена, защото не е ясно колко от съответния консуматив ще използва. За трите години, в които работи този договор, Явор е продал консумативи на болницата за 300 хил. лв. – под 5% от всички консумативи от този вид, които болницата е консумирала. Това 1.7 млн. лв., размахвано в това така наречено журналистическо разследване, просто не е вярно“, коментира зам.-министърът и заяви, че обаче няма как да се знае дали това е поръчков репортаж. Според него в репортажа са пропуснати много подробности и не е представена цялата картина.
Например това, че военният прокурор не смята, че има престъпление, („а военните прокурори не са милостиви хора“), и вместо това в доклада му по проверката по случая са описани по пера милиони левове, които Петров е спестил на данъкоплатците като директор на ВМА през годините. Другото е това, че поръчката е спечелена по-най ниска цена, което не е особена далавера за никого. И отново в защита на министъра в оставка – първата обществена поръчка за 1.2 млн. лв. е стартирана и финализирана от предишното ръководство на болницата, а само е подписана на финала от Петров, посочи още зам.-министърът.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.