Добър офис под наем за под 13.5 евро на квадрат няма. Цените бавно ще растат нагоре

мол

След лекия ръст тази година наемите на първокласни офиси запазват нивата от 13.5 евро/кв.м, но тенденцията е към плавен ръст в краткосрочен план. С над 131 хиляди квадратни метра отдадени площи под наем офис пазарът в София отбеляза рекордно деветмесечие за последните десет години, показва анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Обемът на пазара в момента е съпоставим само с този в предкризисната 2008 г. В сравнение с деветмесечието на миналата година ръстът на сделките е 25%. Високата активност се запазва и през последното тримесечие. В основата ѝ са както продължаващото разрастване на компаниите от сектора на информационните технологии и центровете за споделени услуги, така и прегрупирането на бизнеси в резултат от сливания и придобивания.
През третото тримесечие на пазара са се появили нови 65 500 кв.м офис площи. Те са в City Tower на площад „Македония“, завършената четвъртата фаза на Expo 2000 в района на бул. „Никола Вапцаров“, BSR Building 2 край бул. „Шипченски проход“. Общото количество офис площи клас А и Б към септември е 1.7 млн. кв.м.

С проектите, които се очакват през последното тримесечие, общо предлагането през 2017 ще нарасне с над 100 000 кв.м, прогнозират от Cushman & Wakefield Forton. Към момента в строеж или реконструкция са 305 000 кв.м офиси клас А и Б, което е предпоставка за стабилно предлагане през следващите години.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.