Честит празник, българи! Днес отдаваме почит на народните будители: Това е било забранено цели 47 години…

Българското знаме

В първия ден на ноември цяла България отдава почит на народните будители. Денят е посветен на десетките български просветители, книжовници и революционери, които със своя живот и дейност през вековете са допринесли за възраждането на българския национален дух.

Сред тях са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Неофит Рилски и братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много други.

Денят на народните будители се чества официално от 1922 година, когато министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. Така на 28 юли същата година правителството на Александър Стамболийски определя 1 ноември за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“.

Празникът се чества до 1945 г., когато празнуването на 1 ноември е отменено от комунистическия режим, съобщава dnes.bg. След дълго прекъсване, през 1992 година се възобновява традицията на празника. От 2002 г. пък се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.

Честит празник, българи!