Пътят е затворен! През зимата ще се затварят пътни участъци, дори по магистралите, за да се почиства снегът

Министър Николай Нанков (1)
Министър Николай Нанков (3)

Регионалният министър Николай Нанков предупреди, че и тази година ще се затварят пътни участъци, включително и по магистралите, когато има предпоставки за кризисни ситуации, заради лошото време. Целта е да няма бедстващи хора, закъсали в проходи или райони с навявания.

Министърът съобщи, че има готовност за посрещане на зимата по републиканските пътища като за целта са осигурени до 80 млн. лв. В областните пътни управления са заредени над 60% от материалите за зимното почистване. Три хиляди автомобила за зимно почистване са на терен, като част от тях са ангажирани с текущи ремонти. От вчера е започнало е изграждането на лесозащитни пояси край магистрала „Тракия“ в района на Карнобат и се залесява с кипарисови видове, а догодина подобна мярка за защита от снегонавявания ще се приложи по всички магистрали. Започнало е и монтирането на снегозадържащите пояси по магистралите „Хемус“ и „Тракия“.

През следващата година изтичат договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата и Министерството на регионалното развитие готви нова методика за следващите. Нов подход ще се прилага както към цените, така и към санкциите, съобщи Нанков.
През миналия зимен сезон има наложени няколко санкции за некачествена работа като глобите са били между 10 хил. и 40 хил. лв., сочат данните на агенция „Пътна инфраструктура“.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.