Само в 7DniSofia.bg

Гнусно! Вижте с какво хранят децата ни в градините! Надали бихте го сервирали на вашата трапеза…

Детска-градина

От менюто в детските градини трябва напълно да изчезнат колбасите и пържените тестени храни – такова мнение изрази Мария Маринова от сдружение „За децата ни”, цитирана от „Дарик“. По идеята от догодина в менюто на малчуганите да влязат т.нар. суперхрани – чиа, киноа и авокадо, тя коментира: „Малко или много се спекулира.

Има една мода за суперхрани. Нямам нищо против, но в България има доста суперхрани в интерес на истината. Имаме страхотен български боб, имаме магданоз, орехи… Имаме голямо разнообразие“. Маринова си направила „малко проучване“, разгледала различни менюта от детски градини и й направило впечатление предлагането на тестени и сладки изделия, сред които като свои „фаворити“ открои сухи пасти и филии с локум.

„Не знам какво има във филията с локум, сигурна съм, че е много вкусно, децата го харесват, но спираме до там“, коментира тя. Според нея чията например не е особено подходяща храна за малките деца. „Надявам се, че експертите, които ще въведат тези промени, преди това ще направят сериозно проучване кои храни реално са удачни и подходящи за малки деца, защото просто включването на някакви храни с цел да се даде това разнообразие, за което се говори, не е всичко. Тук идеята е да има малко повече сурови и пресни храни, натурални, които не са обработени“, казва Маринова.

И недоумява защо в едно меню за седмица не е видяла обикновено кисело мляко например. „Има плодово мляко, прясно мляко, плодово кисело мляко, но такова, което не е обогатено с никакви плодчета и аромати, липсва“, подчертава тя. По думите й така се създава култура у хората от ранна детска възраст да търсят по-сладкото, по-мазното.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.