След дъжда, времето ни готви нов удар! Обявиха оранжев код в 14 области в страната…

Код Оранжево, време, прогноза

Оранжев код за силен вятър е обявен в 14 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Оранжевият код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново вечерта вятърът ще се ориентира от запад-северозапад. Ще се усилва и през нощта скоростта на поривите ще достигат 28 – 30 м/сек. В областите Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич – през деня ще духа силен запад–югозападен вятър. Вечерта ще се ориентира от запад-северозапад и още ще се усили. През нощта скоростта на поривите ще достига 28 – 30 м/сек.

Оранжев код за силен вятър над морето ще е в сила и за крайбрежието в областите Добрич, Варна и Бургас. Там ще има усилване на вълнението на морето до 3 – 4 бала, а в открито море 5 бала.

Жълт код за силен вятър е обявен в 5 области – София -град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области вечерта вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и ще се усилва. През нощта срещу понеделник се очакват пориви до 22 – 24 м/с.
Копирано от standartnews.com