Бисер Петков: С бюджет не се прави реформа! Икономиката ни е слаба, няма как да увеличим пенсиите и доходите

Бисер Петков

Всеки министър е доволен, когато бюджетът насочва повече средства към неговата сфера на дейност. Наистина бюджетът предвижда сериозно увеличение за социалната сфера.

Това каза в предаването “Панорама” по БНТ социалният министър Бисер Петков. “С бюджет не се прави реформа, но ние в министерството ще направим всичко възможно да изразходваме ефективно отпуснатите ни средства. В образованието ще има сериозно увеличение на заплатите и това е една инвестиция в бъдещето на България. Предвидели сме увеличение на пенсиите с 3,8% от 1 юли догодина. Продължава и ръстът на новите пенсии. Всички целеви групи заслужават повече средства. Най-голямо увеличение ще има на парите по програмите за интеграция на хората с увреждания”, разкри Петков.

“Има и дилеми. Една от тях е как да подпомогнем семействата с деца. Целта ни е да увеличим помощите с повече от 5 лева и работим много усилено в тази насока. Към този момент това са възможностите на държавата. Икономиката все още не произвежда достатъчно, за да има рязко увеличение на всички заплати, пенсии и помощи. Държавата разполага с толкова. По-високите доходи са приоритет на правителството. Факт е, че последните фодини заплатите в България растат. Все още не могат да се сравняват с европейските, но има ръст. Трябва да има увеличение на заплатите на база на ръст на икономиката”, категоричен беше социалният министър.