Само в 7DniSofia.bg

Протестът на КНСБ удари 10 000! Налице е първата победа: Няма да закачат болничните

Протест на КНСБ (22)

С първа победа по исканията на протестиращите синдикалисти от КНСБ се похвали лидерът на синдиката Пламен Димитров, след като се върна преди минути от тринстранната среща, провеждаща се в момента в Министерски съвет, докато навън над 10 000 медицински сестри, пожарникари, чиновници, миньори, учители и много други настояват за по-високи заплати. Той съобщи, че е получил уверение от социалния министър, че правилата за болничните няма да бъдат променяни и правителството ще застане твърдо зад това по време на срещата с работодателите. Същото било мнението на кабинета и за клас прослужено време.

Припомняме, че вече 2 часа продължава протеста на КНСБ, който тръгна като шествие от площада пред „Александър Немски“ и спря пред Министерски съвет, за да внесат декларацията с исканията си по време на тристранката. Следващата спирка на работниците ще е пред Асоциацията на работодателите, срещу които те протестират.

„Искаме парите си! Тази тодина сме изработили над 20 млрд. лева на бизнеса, а къде е нашата част. Принудени сме да търпим унижения от работодателите, които си позволяват да нарекат българските работници търтеи и мързеливци, а харчат нашите пари! Няма да им позволим да се гаврят с нас и да ни отнемат сега и класа прослужено време. Защо не дойдат сега тук на площада пред 10 000 души да им кажат, че ще им вземат класа – елате при нас очи в очи да ни наречете търтеи“ , призоваха от трибуната от ръководството на синдикатите по-рано.

След първата победа, Пламен Димитров заяви, че са доволни и се надяват и другите им искания да бъдат удовлетворени, в противен случай отново ще излязат на улицата, след което закри митинга срещу работодателите.

Пред камерата на ПИК TV лидерът на КНСБ също потвърди, че две от исканията в декларацията на работниците са изпълнени, в частите, в които зависи от правителството, остава да се случи увеличението на заплатите, за което правитерството трябва да настоява пред работодателите. „Правителството има воля да изпълни всимки искания – няма да се пипат болничните, както и клас прослужено време. Също така България ще се присъедини към европейския алианс за честно заплащане“, поясни Димитров. Той съобщи пред ПИК TV, че предстоят и още протести – на пенсионерите, както и на селскостопанските работници.

Междувременно от Министерство на труда и социалната политика съобщиха, че Бисер Петков е приел в сградата на Министерския съвет делегация от КНСБ, която връчи декларация от името на националния митинг на синдиката до министър-председателя.

„Приоритет на нашето управление е повишаването на доходите. Доказателство за това е, че от догодина минималната работна заплата се увеличава с 50 лева и ще бъде в размер на 510 лева. Предвиден е 10-процентен ръст на заплатите в публични сектор и също толкова вдигане на възнагражденията на служителите във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в Министерството на труда и социалната политика“, каза министър Петков.

Той информира, че в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г. е отпаднала идеята за промяна в размера на обезщетението за временна нетрудоспособност в първите три дни от отпуска по болест. За сметка на това ще се увеличи контролът, което ще гарантира, че няма да се злоупотребява и същевременно няма да се ограничават правата на осигурените.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза положителни крачки, които предприема правителството, и предложи 5-годишен план за повишаване на доходите на българите, за да стигнат 60 на сто от средноевропейските.