Само в 7DniSofia.bg

Бивш командир на базата „Граф Игнатиево“ с разтърсващи разкрития! Ето защо пилотите отказват да летят

Бойни самолети граф игнатиево

Генерал Симеон Симеонов, който е бивш командир на базата „Граф Игнатиево“, направи разтърсващи разкрия за пилотите и обясни защо отказват да летят.

„Стандартът за летателни часове в НАТО е 180 часа на година. Нашите летци едвам имат по 30. Това не е нормално. Казвам това като пилот. Летците имат право да откажат да летят, ако не се чувстват напълно сигурни в себе си. И никой не може да ги санкционира за това им решение. Така те първо спасяват себе си, а второ пазят и скъпата машина. Явно сега чашата е преляла. Просто пилотите ни се чувстват в безизходица“, обясни Симеонов.

Той добави, че ремонтът на двигателите за МиГ-овете е забавен от бившия военен министър Николай Ненчев. „Първо договорът 6 месеца е престоял в касата на заместник министър, а след това и министърът не го придвижи бързо. Това не е нормално. Темата за новите самолети не е от вчера и това също е проблем. Но дори и днес да се сключи договор за нови изтребители, те ще дойдат най-рано след 2-3 години. Така че на нас ни трябва преходно време, в което наличната ни бойно техника трябва да поддържа в пълна изправност. В момента имаме 7 годни самолета, като два от тях са пряко ангажирани с охраната на границата ни“, обясни още генералът.

Източник: ПИК

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.