Здравният министър: Не аз, а друг ще отговаря за урудливото явление с фалшивите болнични…

Николай Петров

Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление с фалшивите болнични, заяви министърът на здравеопазването Николай Петров.

 

“Тревогата бих казал е в няколко посоки. На първо място – определен тип работодатели да имат индиректна да кажем полза от една такава рязко нарастваща практика. От друга страна работодатели, които са тотално ощетени от една такава практика и не на последно място цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ са изключително тревожни”, обясни Петров.

 

На въпрос как ще се определят болничните оттук нататък и какво ще е решението във връзка с искането на синдикатите предложението за изплащане на болничните през първите 3 дни само на 50% от дневната надница да отпадне, министър Петров обясни: „Дискутираме въпроса за повече регулация, коректност в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти. Не ми се иска да влизам в детайли, но има доста добра статистика за определени лекари, за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е необходимо наредбите, ще се извършат множество проверки. Но, на този етап не можем да отговаряме на темата за 50-те процента за първите 3 дни. Това ще бъде тема, предполагам на друг министър”, заяви още Николай Петров.

 

По думите му това, което ще се направи, е да се засили контролът. „Ще се променят някои нормативни документи така, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат. Контролните органи ще извършват контрола през линия на НЕЛК, РЗОК. Специализираните комисии ги има и сега”, коментира още Петров.

Копирано от standartnews.com

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *