Само в 7DniSofia.bg

Автокрадците изнагляха тотоално! Крадат чисто нови автомобили заради фар за 20 лева

кола

Последни модели автомобили, излезли преди 2-3 месеца от поточните линии на заводите, вече се крадат само заради комплект фарове, прагове или калници. Причината е, че при някои японски или корейски марки, които са много масови у нас, доставката на части отнема повече от месец, докато дойдат с кораби от Европа, а оттам трябва да продължат към България, пише „Телеграф“.

В същото време това са детайлите, които най-често трябва да се подменят при едно леко чукване на пътя. Тъй като собствениците отказват да чакат един месец, за да се качат отново в новите си коли, само няколко часа след приемане на поръчката крадците доставяли не само фар или навигация, а цяла кола в сервиза. Това съобщават полицаи, разследващи престъпления, свързани с МПС. Заради напредването на технологиите кражбата на целия автомобил при някои марки вече става по-бързо от свалянето на самите фарове.

Голяма грешка на производителите е, че при доста нови модели изписват номера на шасито, известен още като VIN номер, на планка до предното стъкло. Комбинацията от цифри и букви е достатъчна за крадеца, за да му изработят впоследствие дубликат на ключа, с който да отвори набелязаната кола и да я запали без разбиване. За целта повечето хакери, които снабдяват джамбазите с техника, са се регистрирали в международни ключарски сайтове.

Когато в тях се въведе VIN номерът на колата, сайтът изпраща PIN код за чипа на ключа. Услугата се заплаща срещу 12 долара за едно генериране на ПИН, което е около 20 лева или срещу месечен абонамент. По този начин се правят съвсем законно дубликати на изгубени ключове, но българските крадци и компютърните специалисти около тях също се възползват от ключарските техники. Според специалисти по автомобилна диагностика достатъчно е VIN номерът на колата да бъде залепен с черно тиксо или друга лепенка и возилото вече няма да може да бъде откраднато по този начин.

Почти никои от собствениците обаче не взимали тази елементарна, но много ефективна мярка. Друга част освен фаровете, заради които крадяли японски и корейски возила, били праговете. Причината е, че много от дамите, на които са им подарили чисто нова кола, не преценявали височината на бордюрите и при качване ги смачквали. Тъй като колата имала каско, отивала в доверен сервиз за ремонт. В някои от случаите имало изрязване на праг от друга кола и монтиране на ударената. При фаровете се случвало да се постави такъв от 2016 г. на кола от 2017 г., но в довереният сервиз е изписан като чисто нов. Единствено ако клиентът тръгне да проверява по фабричен номер би могъл да разбере, че са му го сменили с вече използван. В момента най-защитени са немските коли, отчитат разследващи.

При „Мерцедес“ и БМВ се задигат моделите до 2012 г., при „Ауди“ до 2014 г., а при „Фолксваген“ до 2015 г. Причината е, че при най-новите модели ПИН кодът за ключа е записан на части модули на автомобила. Така например част от него сре намира в електрониката за скоростната кутия, друга част в таблото и крадците не могат да прочетат цялата информация и да я съберат. „Когато излезе нов модел, се купуват две еднакви чисто нови лимузини и се предоставят на специалистите, изработващи техниката за кражби, да тренират, докато не успеят да обучат нов ключ“, обясняват запознати.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.