Само в 7DniSofia.bg

Екатерина Захариева с горещ коментар за връзката между Радев с БСП

екатерина захариева

Не мисля, че ЕС ще се разпадне. Защото ЕС и демокрацията не са необратим процес, но ние трябва ежедневно да се борим за тях. Ние забравихме какво беше преди 10 години. Това заяви пред „Събуди се…“ външният министър Екатерина Захариева.

„Ние сме в Европа, в ЕС и съвсем не се чувстваме в периферията… В крайна сметка ние имаме доста сериозен напредък за Шенген. Доверието в България се повишава“, посочи още Захариева и добави: „Изпълнили сме всички критерии за влизане. Надявам се догодина поне по въздух и море да получим достъп… Фактът е, че България се справя най-добре с опазването на външната граница. А в същото време не сме членове на Шенген”, изтъкна Захариева.

Запитана дали президентът се поддава на влиянието на БСП, тя отговори: „Фактът е, че само президентът и госпожа Нинова подкрепиха предложенията за становище на Консултативния съвет… Не знам дали се поддава, но мнението му съвпада. Единствените, които гласуваха и подкрепиха тези точки, бяха само двамата… Не бих казала, че има война между институциите. Аз не се чувствам във война с президентската институция. Но от време на време се усеща някакво напрежение. Но си мисля, че в разговор и диалог нещата могат да се изчистят. И ние поддържаме диалог, премиерът също с президента. Факт е, че по време на заседанието на Консултативния съвет наистина имаше едно много нормално отношение и много нормален разговор. Повярвайте ми, при предишен президент, когато бях част от администрацията, доста по-невъзпитани и груби реплики съм чувала“, коментира министърът.

Относно коментарите на Елена Йончева, че оградата ни с Турция е разрушена и има опасност от нахлуване на бежанци, тя заяви: „Факт е, че България се справи най-добре с опазването на външната граница, въпреки че не сме в Шенген. Аз много добре си спомням какво беше 2013-2014 г. какъв беше натискът. Влизаха по няколкостотин души по времето на кабинета „Орешарски“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.