Само в 7DniSofia.bg

Бивш шеф на МВР осъди прокуратурата да му изплати 30 бона заради душевни болки

Съдебна палата

 

Прокуратурата да изплати 30 хиляди лева обезщетение на бившия директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора Тончо Михайлов за нанесени му неимуществени вреди – преживени от него тежки душевни болки и морални страдания от незаконно повдигнато му обвинение, по което е образувано досъдебно производство. Това решение на Старозагорския окръжен съд от 18 октомври т.г. бе публикувано в четвъртък на страницата на съда.

Според решението, което може да се обжалва в двуседмичен срок пред Апелативния съд в Пловдив, сумата следва да бъде изплатена ведно със законната лихва от 8 май 2012 г. до окончателното й заплащане – това е датата, на която е влязла в законна сила оправдателната присъда, с която Ямболският районен съд признава ищеца за изцяло невиновен по повдигнатите му обвинения. Прокуратурата трябва да възстанови на Михайлов и направените от него разноски по делото в размер на 1798 лева.

Тончо Михайлов има 30 години стаж в органите на МВР и достига до званието „генерал-майор“. През август 2009 г. бе пенсиониран по негово желание като директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Почти веднага след това срещу него започна досъдебно производство, а на следващата година той беше привлечен и като обвиняем след шумно огласени обвинения, свързани с работата му като ръководител на дирекцията. Бил оставен на свобода срещу 1000 лева парична гаранция.

В исковата си молба до съда той сочи, че двете години между 2010 и 2012 г. били най – лошите години в живота му, той претърпял редица унижения и страдания, преживял истински стрес. Воденото наказателно производство срещу него оказало крайно негативно влияние върху личността му. Името, което бил градил в продължение на години, било компрометирано за съвсем кратко време. Здравето му се влошило, приятелите му се отдръпнали.

Дори под давление на широкото медийно отразяване на случая в обществото се насадило мнението, че е дисциплинарно уволнен от МВР, което не е истина. Всички журналистически публикации били породени от незаконното обвинение, което от своя страна се дължи на действията на Прокуратурата, се сочи в документа.

Отделно от всички медийни публикации, незаконните обвинения станали повод името и личността му да бъдат упоменати в два доклада на Министерството на правосъдието от юли 2010 г. и май 2011 г. във връзка с работата на институциите като своевременна реакция на част от критиките и препоръките в Годишния доклад на Европейската комисия и резултати, постигнати от Република България в изпълнение на показателите за напредък в съдебната реформа и в противодействието на организираната престъпност и на корупцията по високите етажи на властта. По силата на тези два документа обвиненията срещу него били сочени пред Европейската комисия като гордост на прокуратурата в борбата срещу закононарушенията по високите етажи на властта.

Съдът намира за необходимо да отбележи, че с незаконните действия на прокуратурата срещу ищеца, който е висш офицер от системата на МВР, в обществото се е създало негативно отношение не само към него, но и към органите на реда, което е лош сигнал предвид криминогенната обстановка в която се намира страната, се казва още в решението на Старозагорския окръжен съд.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.