До средата на декември става ясно как ще изплащат втората пенсия

Пари

До средата на декември трябва да е ясна концепцията за изплащане на втората пенсия, заяви социалният министър Бисер Петков. Към момента няма законови текстове за изплащането на допълнителната пенсия от универсалните фондове, въпреки че първите, които могат да се възползват от нея, ще се пенсионират през 2024 г. Петков участва в конференцията “Еволюцията на пенсионните модели”предаде БНР.

Форумът е организиран от Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества в България. Очаква се в рамките на форума да бъде направена съпоставка на практиките в различните държави. Международни експерти ще представят своята визия за развитието на работещия в България тристълбов модел.

Към юни тази година в допълнителните пенсионни фондове вече се осигуряват над 4,526 млн. лица, а нетните активи са повече от 11,723 млрд. лева. Заедно с това за периода 01.01.2002 г. – 30.06.2017 г. пенсионните фондове са изплатили на осигурените лица или на техните наследници повече от 1 млрд. лева, припомнят от асоциацията.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *