Всяко чудо за три дни! Ето какво се случва с урана във водата на Хасково 6 месеца по-късно…

топла вода

Помните ли открития уран във водата в Хасково? Помните ли патардията, която се вдигна тогава?

Е, шест месеца след началото на скандала, който си оушимя, в Хасково продължават да са без вода и никой да не знае какво точно тече от чешмите?
Животворната течност съдържа високи стойности на уран и може да доведе до здравословни проблеми на хората. Това разказа пред “България Днес” д-р Соня Димитрова, директор на Регионалната здравна инспекция в областния град.

Скандалът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково гръмна в началото на април. Тогава излязоха наяве не само повишените стойности на отровния елемент, но и имаше обвинения, че за проблема се е знаело много преди това. За това хасковлии получиха забрана да пият от течащата вода в домовете си и да готвят с нея.

“Ограничението на водата за питейни нужди и приготвяне на храна все още продължава. Последните изследвания, които приехме са от края на юли и показаха отклонения в няколко от пунктовете. След това проби не са вземани. ВиК правят някакви ремонти. В момента, в който приключат, ще се вземат и проби”, допълни д-р Димитрова.

Освен Хасково, са засегнати и близките села Върбица, Сталево и Светлина. Хората там имат течаща вода, но ако я погълнат, рискуват да си навлекат големи проблеми.
Същото е и положението в пловдивските села Пъдарско, Драгойново, Караджалово и Брягово, както и в Първомай. Водата там може да се използва за къпане и миене на посуда, но категорично се забранява пиенето и готвенето с нея.

До сега местните успяваха да преживеят с изворна вода, но със захлаждането на времето спасяват положението с водоноски и бутилирана вода.

Уранът е тежък, силно токсичен, радиоактивен метал с блясък. Той се натрупват в човешкия организъм и има годишна доза, която човек може да поеме. Ако те са в рамките на нормалните количества, няма да се отразят на здравето. Ако са в над допустимите стойности, както е в област Хасково например, уранът може да увреди всички клетки в човешкия организъм. Натрупва се в бъбреците и пикочния мехур.
България е сравнително богата на уранови находища и заразяването на водата става главно около тях. Специалистите препоръчват да се ядат повече ябълки, защото те имат детоксикиращ ефект.