Мая Манолова ни отворя очите: Подложени сме на хранителен геноцид! Убеждават ни, че подсладителите са полезни…

мая манолова

Подложени сме на хранителен геноцид. Огромните хранителни компании действително прилагат двойни стандарти в храните. С тези думи на Виктор Орбан съм напълно съгласна. Факт е, че този проблем дълго време изобщо не се признаваше и че в момента има страни-членки на ЕС, които не са склонни да го признаят. Имаме и подкрепата от страна на господин Юнкер. Това заяви пред Нова телевизия омбудсманът на републиката Мая Манолова.

„Заедно с граждански организации ние подадохме петиция в Европейския парламент по темата. С еврокомисарката по защита на потребителите се разбрахме България да стане домакин на форум, да поеме лидерството по темата за храните… Поради натиска, който упражняват засегнатите държави и категоричната позиция на България по темата аз предложих и промяна на европейското законодателство по темата. Големите мултинационални компании са на ръба на това законодателство. Сега ангажиментите на търговците и потребителите е съдържанието да не е вредно за здравето, на етикета да са описани съставките. Но това, което в момента започва ЕК след изявлението на Юнкер, е мащабни изследвания в цяла Европа. Ще се следи дали една реклама има подвеждаща информация за съставките на продукта, който представя“, коментира омбудсманът..

„И ще ни убеждават, че включването на подсладители било полезно за гражданите, защото част от тях били на диета! Това идва да покаже, че битката наистина ще бъде много сериозна“, добави Манолова.

Тя подчерта още: „Предлагаме европейска гражданска инициатива с 1 милион подписи, която да накара ЕК да промени законодателството. Иначе казано – европейски референдум по темата“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.