Нова опасна мода плъзна сред тинейджърите! Приготвят си дрога от алкохол и лекарства

лекарства

Нова опасна мода се шири сред тийнейджърите. Ученици в 6-7-ми клас пият таблетки валериан в комбинация с алкохол, за да се отпуснат, съобщава “Марица”.

„Миналата седмица две деца дойдоха да купят валериан, под предлог че ги е изпратила баба им. Направи ми впечатление обаче, че са по-запознати от мен с милиграмите”, разказа аптекар. След като се поровил из форумите, разбрал, че успокоителното е „на мода”.

Валерианът е съвсем достъпен и евтин – продава се без рецепта, а 100 таблетки струват между един и два лева. В комбинация с алкохол обаче може да бъде много опасен, предупреждават лекарите. Подобен коктейл може да изпрати детето в токсикологията, а ако не му бъде оказана помощ навреме, да има дори фатален край.  Все още „на мода” сред подрастващите е и сироп за кашлица, в който се съдържа съставка, производна на морфина.

В допустими дози се използва за потискане на кашлицата. В по-голямо количество обаче има замайващ ефект. Сиропът не се продава без рецепта, но недобросъвестни аптекари си затварят очите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *