Сиамските близнаци от Сливен заседнаха в “Пирогов”! Фондът за лечение на деца отказа да плати операцията

2111427174

Фондът за лечение на деца отказа да финансира операция за разделяне на сиамските близнаци от Сливен. Мотивът е, че тази оперативна интервенция е оперативно невъзможна, функционално непълноценна и технически неосъществима. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен.

В момента децата се намират в “Пирогов”.

“Сиамските близнаци в момента се лекуват и са под медицинска грижа. В лекарския екип, който е дал експертизата , са присъствали цвета на българската медицина. „Тяхното заключение е, че от медицинска гледна точка няма какво повече да се направи. Децата не могат да се разделят”. Това каза представител на обществения съвет към Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева в ефира на БТВ.

“Изключително висок е риска за живота на двете дечица при евентуална интервенция”, подчерта тя. “Те са с обща кръвоносна система, с общо дишане. Няма техническа възможност този тип срастване да бъде разделено. Децата са в много тежко състояние. Те нямат самостоятелно дишане”, допълни Георгиева.

Близките приемат много тежко отказа. По думите им това е обричане на смърт. “Те не могат да живеят заедно. Те се заканват да съдят фонда, ако единият близнак умре”. Те имаха надежда сложната операция да бъде извършена в САЩ.

Имаше упражнен натиск от новия директор на Фонда Райкова, разясни Пенка Георгиева. Има голям проблем – има натиск върху родителите да си оттеглят молбите, когато става дума за тежките случаи. Според нея това се прави, за да се трупа позитивен имидж.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *