Само в 7DniSofia.bg

Менда Стоянова разкри с колко скача минималната заплата и кога…

Менда Стоянова

Увеличението в разходната част на бюджета е възможно през 2018 година и то ще се случи. Разликата спрямо 2017 година е 2,5 милиарда. Тези пари дойдоха от ръста на икономиката, разкри председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНТ.

За първи път през 2018 година ще има рязък ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лева. Около 330 милиона ще отидат за работещите в сектор „Образование“, което е средно 15% ръст на заплатите. Има предвидени още близо 180 милиона, предвидени за разходи за подобряване на качеството на образованието, за стипендии и други, коментира тя.

„Синдикатите като видяха 510, казаха – не, ние искаме 530 лева. Е, винаги ще има недоволни, но това е реалността за момента. Пари има в повече, но те са фокусирани в приоритетните сектори. Мисля, че така е правилно“, категорична беше шефката на бюджетната комисия.

За армията има предвидени около 100 милиона за заплати. Там ще има и капитални разходи за модернизация на войските, около 480 милиона, допълни Менда Стоянова.

Инфраструктурните проекти също ще продължат. АМ „Хемус“ няма да може да се изпълнява по европроект, така че тя примерно ще се финансира от бюджета, каза Стоянова.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.