Нинова: НАТО ще напълни Черно море с кораби, самолети и бойни съдове! Искам Борисов да обясни!

Корнелия Нинова и Борисов

Предлагаме да извикате министър председателя да информира парламента за една много важна новина за сигурността на България. Вчера бе обявено от световни медии, че НАТО създава нови военноморски сили в Черно море от 4 хиляди румънски войници. В региона ще се появят кораби, самолети и още бойни съдове“. Това заяви Корнелия Нинова от трибуната в народното събрание.

„Преди година и половина премиерът абсолютно отхвърли подобно действие и каза, че иска в Черно море да вижда „платноходки, туристи, море и любов“. Аз имам въпрос, ако това е истина. Какви ще са последиците от това решение? Най-редно е правителството да информира парламента по тази тема, а не да я научаваме от международни теми. Искам министър-председателят да дойде и да ни информира“, допълни тя.

Председателят на парламента Димитър Главчев съобщи, че ще се свърже с Борисов възможно най-скоро и ще му отправи покана да обясни ситуацията.

НАТО обяви създаването на нови многонационални сили в Румъния с цел да контрира влиянието на Русия в черноморския регион след окупацията на Крим. Това предаде „Ройтерс”.

Черноморските сили на Алианса първоначално ще бъдат изградени от около 4000 румънски войници, подкрепяни от сили от девет други държави, както и от 900 американски военни. В региона ще бъдат разположени и допълнителни кораби и самолети. Освен румънски, в Крайова на учения ще бъдат изпращани и български, полски, италиански, португалски и немски войници. Британски и канадски изтребители ще подпомагат румънските ВВС, а италиански – българските.

В допълнение към намиращите се в момента в Черно море морски патрули на НАТО, към българските и румънските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.