Софийски градски съд с нов шеф! Лозан Панов предложи съдия Машев за позицията

Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов номинира в петък съдия Красимир Машев за и.ф. ръководител на Софийския градски съд (СГС). Кандидатурата му вече е внесена в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от ВКС.

Машев има 17 години юридически стаж, 12 от които като съдия. Той правораздава в Софийския апелативен съд (САС) от юли 2016 г. Преди това е бил в градския съд от юни 2012 до юни 2016 г., а от януари 2006 до май 2012 г. – в Софийския районен съд, където е бил и младши съдия. Поощряван от ВСС на два пъти за висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Между август 2015 и август 2016 г. съдиоя Машев е постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието, а в момента е временен преподавател по Гражданско право и процес. Уваствал е и в комисии за подобряване дейността на съдиите в СГС, както и при определяне на критерии за тяхното командироване, посочват от върховния съд.

В предложението си до съдийската колегия на ВСС Панов пише, че очаква кандидатурата на Машев да обедини колегите му и да не се стигне до блокиране на работата на градския съд. Според него апелативният съдия разполага с „високи морални и професионални качества, необходими за изпълнение на функциите на административен ръководител“.

„Уверен съм, че предложената от мен кандидатура безспорно отговаря на облика на административен ръководител и притежава необходимите качества за успешно справяне с работата на административния ръководител. Изразявам личната си убеденост, че съдия Красимир Машев има доказан авторитет и качества и ще се ползва с уважението на своите колеги и съдебните служители и ще получи необходимата подкрепа при изпълнение на функцията на председател и ръководител на най-големия и натоварен съд в страната – Софийския градски съд“, подчертава Лозан Панов.

Очаква се съдийската колегия към ВСС да направи нов опит да избере и.ф. председател на СГС следващата седмица. Постът бе овакантен след изненадващата оставка на предишния ръководител на съда Калоян Топалов, който напусна съдебната система по лични причини.

Преди ден колегията не успя да избере временен председател на СГС измежду номинираната от общото събрание на съда Десислава Попколева и издигнатия от шефката на САС Даниела Дончева – Стефан Милев. Попколева победи със 7 на 4 гласа, но за избор ѝ бяха необходими поне 8.

Междувременно зам.-председателят на градския съд Мина Мумджиева призова ВСС да избере временен ръководител възможно най-бързо, тъй като тя не може да изпълнява тези функции по старшинство. Причината е, че този пост, макар и временен, я поставя в конфликт на интереси, защото съпругът й работи в Инспектората към съдебния съвет.

Източник: mediapool.bg

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории