Щерката на бившия кмет на София Стефан Софиянски продава компания за 30 милиона на турци! И става най-богата в родата

7 Dni Sofia25.09.2017
елена софиянска 2

Голямата дъщеря на бившия премиер Стефан Софиянски – Елена, е на път да стане супер милионерка напълно законно. Оправната дама продава компанията си за замразени биопродукти на огромния турски холдинг „Сахенк”.

Макар сделката официално да не е обявена все още, работниците от по-висок ранг в предприятието са предупредени, че до края на годината ще имат нов собственик. За стойност на сделката се спряга сума от порядъка на 30 милиона лева. В такъв случай при финализиране на сделката Елена ще се превърне в официално най-богатия член на известната фамилия.

Предприятието за замразени плодове, зеленчуци, сокове и консерви на Софиянска отвори врати в Лясковец преди малко повече от три години, като инвестицията на кметската щерка възлизаше на около 7,2 млн. евро. Фабриката откри 20 работни места, а пускът се замота няколко години заради забавянето на европрограми, по които се реализира комплексът. Това е най-голямата инвестиция в Лясковец от началото на прехода насам, пише „Таблоид“.

Фирмата – собственик на предприятието – „Биофрут”, е регистрирана през 2010-а година. Дружеството е с капитал от 5 хиляди лева. 2500 от тях са на 33-годишната Елена Софиянска, а също толкова има и нейната връстничка Полина Димова. Момичето е щерка на местния предприемач Денчо Димов, който бе и в ръководството на партията на бившия служебен премиер – „Съюз на свободните демократи”. Самият Димов се води и като управител на „Биофрут”. Според запознати Софиянска и Димова са се възползвали от мощния гръб на татковците си, за да си набавят нужните разрешителни за откриването на завода.

Елена Софиянска получи през 2014-а специална награда за икономическо развитие заради инвестицията от 7,2 млн. в Лясковец от общината. Призът й беше връчен по случай празника на града от кмета д-р Ивелина Гецова. Голямата щерка на експремиера имаше и грандиозни планове да инвестира още няколко милиона в строеж на складова база и тържище близо до магистралата Свиленград-Русе, но след сватбата си с бизнесмена Лъчезар Йорданов и трагичната смърт на първото им дете понамали оборотите в изграждането на своята бизнесимперия. Към дружеството огромен интерес проявявали от турския холдинг, които вече няколко пъти идвали на срещи.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.