Училища масово рекетират родителите за пари! Ако нямат пари – отиват да чистят двора…

училище

Декларация за дарение от страна на родителите на учениците в столичното 54-то СУ „Св. Иван Рилски“, която им била предоставена за подпис, разгневи майки и татковци в социалната мрежа Фейсбук.

Във въпросния документ, който бе публикуван в групата „Майките на София“, се представят няколко възможности за подпомагане на школото, които включват както дарение на книги за библиотеката, така и извършване на физически труд, какъвто е необходим на училището и възможен за родителя, като например боядисване.

Сред другите възможности са дарение на материали, които да се ползват за училището, консумативи за за медицинския кабинет, спомагане със средства за развитието на спорта в училище. От родителите, попълващи декларацията се иска да посочат как точно ще могат да подпомогнат за развитието и поддръжката на школото, като трябва да изберат поне един вариант.

Останалите възможности са „Ще осигуря месечна стипендия, сума по моя преценка, за дете/ученик от семейство с нисък социален статус“, „Ще участвам доброволно в опазване на дворни площи от повреждане и замърсяване в учебно и извънучебно време“ и „Ще участвам в подготовката и провеждането на извънкласни и училищни мероприятия”. С документа родителите декларират и че ще предоставят средства в размер определен от училищното настоятелство.

След острата обществена реакция от 54-то СУ публикуваха съобщение, с което посочват, че въпросната декларация не е имала задължителен характер, както и че описаните в нея дейности са прекратени.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира пред „Монитор“, че подобни декларации не са редни, защото съдържат елемент на покана, а дарението към училището може да бъде само доброволен акт, без да има намек за някаква задължителност. Той добави, че е започнала проверка в училището и не били събрани никакви пари.

Майка на четвъртокласник от 54-то СУ разказа пред „Монитор“, че декларацията е била изпратена вкъщи по детето й, а на родителската среща класната обяснила, че така й е било наредено от ръководството и оттам нататък всеки родител може да прецени как да постъпи.

Събирането на пари от училищните настоятелства е практика и в други училища. Преди старта на учебната година образователният министър изпрати писмо до школата, с което припомни, че събирането на средства за дейности и материали, финансирани от държавата не са позволени.

Проверка на „Монитор“ показа, че много училища в Пазарджик събират членски внос за настоятелство от родителите на своите възпитаници, като парите се използват по различни предназначения. В някои школа със сумите се купува компютърна техника, в други се прави подобрение на класните стаи с ученически пособия като бяла дъска или допълнителни шкафчета. В трети пък закупуват ксерокс-хартия или други консумативи, споделят родители и на деца в началния, и в прогимназиалния или горен курс. Таксите варират от 10 до 24 лв. годишен членски внос, като по-голямата сума се събира от основните учебни заведения, докато в някои гимназии родителското тяло олеква с по 10 лв. на година доброволна вноска. По повод този случай образователният министър Красимир Вълчев обясни пред „Монитор“, че членската вноска е характерна за неправителствените организации, а училищните настоятелства са нещо различно.

В Пловдив и Добрич също искат пари от родителите като дават да се разбере, че е силно препоръчително да се даде сумата, която варира от 25 до 50 лева годишно, за пособия ремонти и охрана.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.