Само в 7DniSofia.bg

Изненада! Днес забраняват автомобилите в центъра на София! Ще ползваме само градски транспорт…

автомобил, кола

На 22 септември 2017 г., петък, София се присъединява към традиционната вече за Европа инициатива Ден без автомобили в рамките на Европейската седмица на мобилността. От 8:00 до 19:00 ч. центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране – районът, ограничен между бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Христо Ботев”, бул. “Александър Стамболийски”, бул. “Княз Александър Дондуков”, ул. “Георги Сава Раковски”, бул. “Цар Освободител”, с изключение на граничните улици и булеварди.

Забраната изключва автомобилите, обслужващи мероприятието, както и колите на масовия градски транспорт и автомобили на сватбени тържества и на живущите. Още от 00:00 до 19:00 ч. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:

– на бул. “Витоша” между ул. “Алабин” и бул. “Александър Стамболийски”;

– на пл. “Кн. Александър І”;

– на ул. “Леге”

; – на ул. “Съборна” между пл. “Св. Неделя” и ул. “Леге”.

Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигури постове за контрол и регулиране на движението. Общината призовава гражданите и посетителите на София да използват градския транспорт за стигане до центъра, а в пешеходния периметъра да се разхождат пеша, да карат колело, ролери, тротинетка и да ползват градски транспорт, предаде novini.bg

От 10:00 ч. до лятната сцена на “Борисовата градина” ще стартира велопоход “Заедно с велосипед” в присъствието на заместник-кмета по транспорт Евгени Крусев и Екатерина Йорданова – председател на постоянната комисия по транспорт към Столичен общински съвет. Това е финалното събитие от провеждащата се в София Европейска седмица на мобилността. Център за градска мобилност и Столична община канят всички любители колоездачи да се включат в инициативата. Обиколката стартира от “Борисовата градина” и продължава през Ловния парк, и през Южния парк. Колоездачите ще изминат общ маршрут от 13 км, който преминава през много от парковете на София.