Всеки втори апартамент в сърцето на София стои празен…

витошка

Около 60 на сто от жилищата в централните райони на София стоят празни. Това коментира изпълнителният директор на консултантската компания „Имотека“Любомира Атанасова. Необитаемите жилища пречат на нормалното поддържане на сградите, защото се затруднява събирането на входни такси. Така реално живущите трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска.

Същевременно центърът на столицата е все по-атрактивен от гледна точка интерес на инвеститори към краткосрочно отдаване на жилища под наем чрез платформи като Airbnb и Booking.com, пише “Монитор”. Затова и „тъмните прозорци“ ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата, категорични са брокерите.

Често необитаемите жилища имат проблеми със собствеността или пък са собственост на много наследници, които не могат да се разберат помежду си за имотите.

При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите.

Има и собственици, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба. За тях обаче е важно да знаят, че дори и да се постигне значителен ръст на цените, което брокерите не очакват, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, коментира Атанасова пред Инвестор бг.

„Ако едно жилище няма да се ползва или дава под наем, по-разумно е да се продаде. Ако един собственик няма възможност да полага грижи за многостаен апартамент, икономически и социално правилно решение е да го продаде“, допълва тя, като посочва, че със средствата може да се купи по-малък или нов апартамент, който би бил и по-ликвиден на пазара.

Заради увеличаването на туристическия поток към София се засилва и интересът на инвеститорите към жилища, които краткосрочно се дават под наем чрез различни онлайн платформи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем са точно централните – бул. „Витоша“ и НДК, пл. „Св. Неделя“, пл. „Възраждане“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Ген. Йосиф Гурко“, бул. „Дондуков“, пл. „Независимост“, Малките пет кьошета (в района на ул. „6-ти септември“) и т.н.

Туристите внасят сериозно оживление в центъра на София, част от празните апартаменти вече имат нови обитатели, инвеститорите имат мотив да поддържат и входа и фасадата на имотите, което качествено променя средата, посочват от Имотека. Сред собствениците на необитаеми жилища са и българи, заминали в чужбина, които още нямат яснота дали ще се върнат в България или ще се устроят трайно извън страната.

Същевременно обаче доста българи, които работят в чужбина, купуват жилища в България. Тези сделки чувствително се увеличават спрямо миналата година, отчитат от „Имотека“..

Купувачите са два типа – едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити, като възвръщаемостта на жилищата в София може да достигне и 5-7% при дългосрочен наем.

Вторият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка. Времето, в което живеят под наем, им дава възможност да се установят отново тук, за да бъдат сигурни при покупката.

 

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *