Ще изправят пред съд родителите, чиито деца не ходят на училище…

училище

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че трябва да се промени Наказателния кодекс заради родителите, които пречат на децата си да ходят на училище. Според него те трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, обяви „Канал 3“. Дончев заяви също, че е необходима помощ от гражданите, които да сигнализират, когато видят, че малчугани системно не посещават училищната стая, а не да се разчита само на държавата.

В Министерския съвет се състоя заседание на координационното звено по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст.

Дончев информира, че 206 378 са децата, които никога не се посещавали или са отпаднали от образователната система. За връщането на тези деца в системата са мобилизирани 11 632 души от различни ведомства, разпределени в над 1000 екипа в страна. Те вече са обучени и сега започват работа според компетенциите. Ще се използват позитивни и санкционни методи, допълни Дончев и даде пример, че където няма подкрепа от семейството и няма желание децата да се пращат на училище, ще има глоби и лишаване от социални права, където проблемът е от икономически или социално-битов характер ще се помага. Вицепремиерът изтъкна и необходимостта не само учениците да бъдат връщани в училище, но и да могат да се задържат там.

Той посочи още, че ще се обръща специално внимание на учителите, които работят с деца с по-труден профил или са в такова училище.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.