Програмист разкри колко лесно може да се хакне телефон и компютър! Ето как да се предпазим

телефон

Оказва се, че, за да ви хакнат телефона, компютъра или дори само онлайн профилите не се изисква кой знае какви познания в сферата на информационните технологии, алармира пред “Флагман” Александър Димитров – програмист и предприемач. Начините са няколко, но елементарните от тях могат много лесно да се преодолеят и всъщност вие да запазите сигурността си.

Пресен пример: Ива Екимова – известната българска PR-ка, наскоро е била заплашвана от непознат в социалните мрежи, съобщава НоваТВ. Той твърдял, че притежава нецензурни записи с нея и поискал „секс услуги”, за да не ги разпространи в мрежата. Отраканият експерт обаче знаел много добре, че такива записи не съществуват и не се вързал на въдицата на кибертерориста. Екимова подава сигнал в полицията и тормозът много бързо приключва.

Това обаче е частен случай. Ежедневно хиляди деца са поставени на тормоз в кибер пространството. Обичайните трикове са т.нар „спам скриптове”, които се препращат на случаен принцип по чатовете в социалните мрежи. При кликане на подобен линк, бот изпраща на всичките ви приятели съобщение (обикновено рекламно) без ваше знание. Съответно така се получава експоненциално разпространение на съответното съобщение, което го прави един вид вирусно и застрашава сигурността на все повече хора.

Плащешо е още, че повече от 1/3 от профилите в социалните мрежи на тази възрастова група са отключени, правейки ги лесни жертви за измамници като „Синият кит”, които обаче могат да завършат фатално.

„Лесен начин да се предпазите от подобни измами и схеми е никога да не отваряте линкове, които са ви изпратени по фейсбук, e-mail или където и да е от неизвестен за вас човек. Трябва да имате предвид, че дори ако линкът води към известен за вас сайт като youtube, facebook и дори google, той може да е с прилепено съдържание. Така много лесно може да бъде установен вашият реален IP адрес, който де факто е личната ви карта в интернет пространството. Оттам е много лесно за един опитен, но недоброжелателен компютърен специалист да се възползва от цялата ви информация по ред начини”, коментира Александър Димитров.

Друг проблем според него е и възможността камерите на телефона и лаптопа ви да бъдат лесно хакнати, като по този начин те да ви снимат, дори когато не сте ги включили. Именно така в интернет изплуват нецензурни видеа без знанието на снимания, смята още специалистът. Един от начините да се справите с този проблем е като залепяте тиксо на вградената в лаптопа ви камера.

Статистиката сочи, че 97% от децата на възраст между 9 и 17 г. в България ползват активно интернет. И докато за един възрастен с повече опит е лесно да избяга от поредната онлайн измама, то за едно дете това е мисията невъзможна.