Бившият ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти! Повечето нямат интелектуален капацитет…

Софийски университет

Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат”, смята проф. Иван Илчев

За поредна година почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто, че някои и пето класиране. Причината – незаети места в почти всички висши учебни заведения.

Притеснителните данни от тази година видяхме и миналата година, виждаме и тази, а специалности, които доскоро бяха цел на хиляди кандидат-студенти, днес могат да се окажат повече от достъпни. Когато се заговори за образование и образователна система, много често се спекулира от политици и медии, но място за спекулации няма.

„Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области. Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат. Така че системата е сбъркана, започна да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати”, коментира в „Събуди се” проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет.

„Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката”, коментира още той.

Студенти от Софийския университет също споделят мнението на проф. Илчев, че са нужни промени в цялата система и са нужни реформи във висшето образование.

Източник: nova.bg

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *