Исторически ден! Стотици българи се отправиха към връх Шипка…

Връх Шипка

Отбелязваме 140 години от героичните боеве на старопланинския връх Шипка, които останаха в историята като Шипченската епопея. Стотици българи ще изкачат историческия връх, за да отдадат почит на героите, загинали за свободата на България, предаде vesti.bg

Ще се проведе и панихидата в памет на загиналите в шипченските боеве в Соколския манастир. Организирани са туристически походи, детски работилници, историческа възстановка, прожекция на филми и официална част в 12 ч.

Във връзка с програмата се ограничава движението на превозни средства, преминаващи по пътя Габрово – Шипка – Казанлък.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. Боевете се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия.

Задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген. Н.Г. Столетов, наброяващ около 7500 души е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша (около 27 хил. души и резерв от 10 хил.), да не ѝ позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

Основният камък на Паметника на Свободата е положен на 26 август 1922 г., а монументът е завършен през 1930 г.

На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола“ е тържествено открит от цар Борис III.

Висок е 31,5 метра и към него водят 890 стъпала.

Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *