Бандата на шахматистите отмъкнала 2 милиона лева! Министър я спипа и сега имат 7 дни…

7 Dni Sofia02.08.2017
красен кралев

Министерството на спорта дава срок от седем дни на Българската федерация по шахмат да върне над 2 млн. лв., които са разходвани незаконосъобразно. Това става ясно от съобщение на ведомството.

В периода от 2011 до 2014 година от Mинистерството на Федерацията са били дадени 2 097 61,43 лв., които не са разходвани по предназначение. Българската федерация по шахмат поискала парите за плащане на такси за провеждане на първенства и турнири към Европейския шахматен съюз.

Спортното министерство проверява БФШахмат по подозрения за злоупотреби

След проверка станало ясно, че част от проведените турнири не са били включени в официалния календар на ЕШС и спортната федерация не е начислявала и събирала такси за домакинство и други, съгласно правилата на ЕШС.

Отчетените от страна на Българската федерация по шахмат суми за разходваните финансови средства не са въз основа на първични счетоводни документи, съгласно Закона за счетоводството, твърдят от спорното министерство.Средствата са преведени по сметката на компания с неясен собственик със същото наименование, а именно European Chess U nion, регистрирана на адрес: 16192 Coastal Highway, Lewes Delaware, USA, а сметката по която са преведени парите е открита в АБАНКА – Любляна, Словения.

Официалното седалище по това време на ЕШС е в Хюнеберг Зее, Швейцария, с операционен офис в Белград, Сърбия, като официалната сметка на ЕШС е открита в Bank Credit Suisse, Швейцария.

С оглед на констатациите от спортното министерство дават на президента на Българската федерация по шахмат 7-дневен срок, считано от 1 август 2017 г., за предприемане на действия по възстановяване разходваната сума.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.