Старт на Икономическа зона – София! Вижте къде ще е. Датчани първи инвестират 100 милиона

7 Dni Sofia29.07.2017
александър манолев

Датската верига за мебели и обзавеждане JYSK ще инвестира 100 млн. евро в изграждане на Логистичният център в Икономическа зона София – Божурище. Центърът ще бъде разположен на терен с площ 300 дка и ще има 93 000 кв.м РЗП. Той ще обслужва не само клиентите на компанията на Балканския полуостров, но и в Югоизточна Европа. Инвестицията ще бъде реализирана до средата на 2019 г., а в центъра ще намерят работа 200 служители.

Подкрепата на държавата и правителството е определящ фактор за реализацията на мащабния проект. Това заяви Троелс Ларсен, мениджър „Логистика“ и ръководител на проекта в България, на среща със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и изпълнителния директор на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) Антоанета Барес. Той допълни, че процесът по реализацията на инвестицията е съпътстван с много предизвикателства, които компанията преодолява успешно благодарение на доброто взаимодействие с министерството и НКИЗ.

Целта на компанията е да ползва при възможност основно местни доставчици за стоките и услугите. Доставчиците на JYSK, които са разположени близко до нашият нов Логистичен център, ще имат финансово предимство и един от тях вече започна изграждането на производствено предприятие в България, каза Троелс Ларсен.

Той подчерта, че Икономическа зона София – Божурище предлага много като локация и потенциал за развитие, като е необходимо да се реализират допълнителни инвестиции в развитието на инфраструктурата. „Това е основен приоритет, по който се работи в министерството. Вече са проведени срещи с Министерството на транспорта за разработване на проекти за подобряване на транспортната свързаност до зоната“, посочи Александър Манолев.

Зам.-министърът допълни, че намаляването на административната тежест за бизнеса и гражданите е приоритет на правителството като се предприемат координирани действия в тази посока във всички сектори. По думите му това също ще съкрати сроковете при реализиране на подобни мащабни проекти. „Само в Министерството на икономиката и агенциите в неговата система облекчихме 113 от общо 187 услуги и разрешителни режими, които се предоставят. Подобни категорични стъпки предприемат и всичките други администрации“, подчерта зам.-министър Александър Манолев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.