СЕМ одруса Нова телевизия с 15 бона! Гала употребила кокаин в ефир…

гала

Съветът за електронни медии е наложил глоба на Нова телевизия заради предаването на Гала – “На кафе”. Санкцията в размер на 15 хиляди лева е заради предаването от 1 февруари тази година, в което е излъчено съдържание за наркотични вещества, предаде ПИК.

На въпросния ден, в периода от 10:03 часа до 10:24 часа, репортерката Ася разказва за посещението си в Перу, което е със следното аудио-визуално съдържание: Началото на разказа е за наводненията в Перу, за сухия сезон в Южна Америка, за това как се справят местните жителите със сполетелите ги природни бедствия…

 По време на разговора между Гала и Ася, екранът е разделен на две части по ветрикала и се вижда Ася пред чаша, пълна със свежи листа от кока. В близък план Ася взима листо кока и дъвчейки го, намига на камерата. След което в кадър Ася предлага пакетче чай от кока на водещата в студиото. Докато Ася разказва, камерата показва на зрителите две червени чаени чаши с гореща вода, в които те запарват пакетчетата чай от кока.

“Съгласно т. 32 от Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, приети от СЕМ и ДАЗД на основание чл. 32, ал. 5 от ЗРТ, “доставчиците на медийни услуги не допускат предоставяне за разпространение на търговски съобщения – с участието на дете или насочени към деца – за наркотични вещества. Не допускат и предавания, с изключение на филми и сериали, в които се показват

изображения, представляващи и наподобяващи наркотични вещества, и поведение, чието

подражание може да създаде опасност за живота и здравето на детето”, се казва в Наказателно постановление № РД-10-37/ 25.04.2017 г., подписано от неговия председател Мария Стоянова.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *