Уникално! Лекари от МБАЛ „Света София“ отстраниха безкръвно матка, 11 пъти по-голяма от нормалното

Лекари

Акушер гинеколози от МБАЛ „Света София” отстраниха лапароскопски (безкръвно) матка на жена, с размери 11 пъти по-големи от нормалното, информираха от болницата.

Само ден след щадящата интервенция 49 г. пациентка е в отлично състояние и вкъщи. Екипът, осъществил операцията, включва на д-р Илиана Христова, д-р Виктор Новачков и д-р Таня Босева от АГО на МБАЛ „Света София”.

Пациентката постъпва в болницата с миоматозно увеличена матка. Миомите са нараснали значително само за няколко месеца. Матката на пациентката достига почти до пъпа, а големината и е колкото 5-месечна бременност.

След преглед в МБАЛ „СВ. София“ и консултация с екипа от акушер-гинеколози на 25.07.2017г. се преминава към лапароскопска операция за отстраняване на матката. Чрез достъп през само четири отвора в областта на коремната стена с размер 5 до 10 мм, и с помощта на специални инструменти, дори и такава голяма матка е безпроблемно отстранена. Операцията продължава няколко часа, а резултатът е поразителен. Матката е 11 пъти по-голяма от обичайното, с тегло 860 гр., при норма около 70 грама.Часове след интервенцията пациентката е в добро състояние и на крака.Лапароскопската операция е съвременен стандарт на оперативно лечение на заболяванията на женските полови органи. Основното предимство е бързото възстановяване.

„Пациентът още на следващия ден си е у дома, при близките си. Болката е сведена до минимум, няма кръвозагуба, няма оперативен разрез, както и белези” обяснява д-р Христова.

Този метод е за предпочитане и при дами с екстремно високо тегло, коментираха от новини бг.

Д-р Виктор Новачков коментира,че при класическа операция по-дебелата коремна стена зараства трудно, а безкръвния метод е щадящ за жените,които се възстановяват за денонощие.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.