Обрат! ГЕРБ стъкми първия антиамерикански закон в историята на прехода

Бойко Борисов (6)

Парламентарната група на ГЕРБ внесе корекции в проектозакона за забрана на външното финансиране на магистратски организации, свеждайки го до откровен антиамерикански закон.

В първоначалния вариант, гласуван от парламента на първо четене, забраната важеше за всички външни донори, включително европейските, но по препоръка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров депутатите от ГЕРБ извадиха от “черния списък” ЕС и Европейската икономическа общност.

Като се има предвид, че другото външно финансиране идва основно по американски програми, забраната остава единствено за САЩ. Така ГЕРБ стана първата партия в историята на прехода, която стъкми специален закон срещу стратегически съюзник на страната ни, коментираха от mediapool.bg

Хойт Ий: Трудно да се избяга от извода, че това е антиамерикански закон

“Изглежда, че единствената страна, която ще пострада от такъв закон, е Америка. Единствените неправителствени организации, които ще бъдат засегнати, ще бъдат от Америка. Така че е трудно да се избяга от извода, че това е антиамерикански закон, че целта му е по някакъв начин да се навреди на отношенията между България и Америка. Надявам се това да не е вярно, надявам се, че вероятно е недоглеждане, което може да бъде поправено в хода на законодателния процес”, коментира Хойт Брайън Ий, зам. помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, отговарящ за отношенията на САЩ със страните от Централна и Южна Европа, в интервю пред Клуб Z, публикувано във вторник.

“Безспорно уважаваме суверенитета” на парламента и правителството в България, заявява той, но допълва, че е обезпокоен от закона: “Защото излиза, че той пречи на “Америка за България” или която и да е организация в САЩ да предоставя подкрепа на съдиите, прокурорите и служителите на Министерството на правосъдието. Ние смятаме, че такава подкрепа е от голяма полза не само за юристите, но и за българския народ. Вече 27 години, откакто САЩ, а също и независимата фондация “Америка за България”, осигуряват съдействие, за да помогнат за заздравяването на съдебната система в България, за да бъде тя по-ефективна, по-прозрачна и по-професионална и да създаде условия за предотвратяване на корупцията. Така че ние смятаме, че трябва да бъде позволено тази помощ да продължи.”

 

коментар

  • spoko

    27.07.2017 at 0:00

    Какво е т,ва чудо ,,магистратска организация,,?…

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *