Само в 7DniSofia.bg

Скандал! Член на Бюрото за контрол на СРС-та съветвал обвиняеми и подсъдими за заявления

СРС

Прокуратурата предлoжи на председателя на ДАНС да отнеме достъпа до класифицирана информация на член от бюрото за контрол на СРС-та.

Причината е постъпил сигнал в края на месец май за нарушения на служебните му задължения, съобщиха от прокуратурата.

Националното бюро уведомява гражданите, когато спрямо тях са били използвани неправомерно специални разузнавателни средства. Всеки гражданин може за подаде заявление за проверка и да бъде уведомен за резултата от нея, информираха от БТВ.

Установено е, че въпросният член на Бюрото контактува с подателите на заявления (включително обвиняеми или подсъдими), съветва ги относно съдържанието на тези заявления, а дори и лично изготвя такива заявления или нарежда това на служител от администрацията на Бюрот.

Проверката е установила, че обвиняем магистрат е имал среща в заведение с въпросния член на бюрото, непосредствено след което посетил сградата на институцията, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред.

Същият е и случаят с подсъдим, с когото членът на бюрото е в близки отношения – документът е изготвен и внесен по същия начин.

Членът на Бюрото е имал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях.

Проверката е установила също, че след среща на члена на Бюрото с лице, спрямо което са били прилагани СРС, то подало заявление за проверка. Тя била осъществена от въпросния член на Бюрото. Освен това обвиняем магистрат бил заведен в Бюрото лично от този член, за да подаде заявление.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.