Боршош отказа да се яви пред депутатите. Не вярвал на членовете на комисията

мирослав боршош

Допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината, е позицията на бившия директор на НДК

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош няма да се яви днес в парламентарната комисия, която разследва обвиненията за злоупотреби в дружеството. Това обяви самият той в личния си профил във фейсбук, предадоха от блиц.

Причината – не вярва в безпристрастната и непредубедена работа на членовете на временната комисия. Пред депутатите днес се очаква своята позиция да представи бившият служебен министър по европредседателството Деница Златева. Досега бяха изслушани вицепремиерът Томислав Дончев, който е бивш принципал на НДК, както и настоящият министър по европредседателството Лиляна Павлова. Именно тя уволни Мирослав Боршош преди месец.

Миналата седмица бившият директор на Двореца бе обвинен от прокуратурата за безстопанственост и за харченето на 1,7 млн. лв., отпуснати за ремонта на НДК, за други нужди на дружеството. Към момента обаче прокуратурата не е отговорила на въпроса за какво са били изразходвани тези пари.

Ето как Боршош аргументира решението си да не се яви пред депутатите:

“Днес трябваше да взема участие в заседанието на Временната комисия в НС, свикана за установяване на факти и обстоятелства за разходване на средства, представени целево на НДК за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС, пред която прецених да не се явя поради следните факти:

– Заседанието трябваше да се състои утре, но беше преместено за днес, за да
може докладът от работата на комисията да бъде готов на следващия ден- 25.07 вторник – което е невъзможно и несериозно заради обема от информация и документи;

– Някои от членовете на комисията си позволиха преднамерени и крайни
изказвания много преди аз да бъда изслушан в комисията;

– Комисията започна своята работа на 6 юли, проведе само четири заседания в
рамките на 21 дни по казус и обстоятелства, изискващи разглеждането на огромен обем документи и запознаването с множество факти и гледни точки. Смятам, че решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни. В този смисъл, имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата – прокуратурата повдигна обвинение.

Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че
явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за
изясняване на истината. Въпреки това от уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси. Вярвам, че моето изложение, ведно с прикрепените към него документи, ще бъдат подробно и безпристрастно разгледани дори и от онези, които вече изразиха мнението си.”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *