Граждани натискат Валери Симеонов да обучава ромите да слагат павета

Валери Симеонов

Граждани се обърнаха официално към вицепремиера Валери Симеонов и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с предложения за създаване на програми за обучение на павьори.

Предложението е свързано с непрекъснато разпространяваните в публичното пространство твърдения, че „нямало кой да реди паваж” и затова павираните улици в София трябвало да бъдат асфалтирани. Това се говореше и за бул. Прага, за който общината е подготвила проект за асфалтиране, въпреки обявяването му за недвижима културна ценност, информираха от пик бг.

Ето какво още се казва в писмото:

 „Концепцията, която предлагаме, се състои в организиране на курсове/създаване на школа към бюрата по труда за обучение по полагане на каменни улични настилки и елементи в публичната градска среда – паваж, бордюри, плочи и др. Възможност за преминалите през обучението e да придобият квалификация – „павьор” – изключително необходима, традиционна, но позабравена и недооценена у нас професия.”

От инициативната група, създала петицията за запазване на гранитните павета в София посочват, че главната причина да се обърнат към вицепремиера и министъра на труда са, че досега Столична община не е реагирала на техните предложения. Същевременно, съгласно заповедта на министър Вежди Рашидов от декември 2016 г. за обявяване на павираните настилки в София за културна ценност, Столична община следва да осигури „консервация и реставрация на оригиналните площади и бордюри на улиците и площадите”, но отделя средства единствено за „транспортната проходимост, текущ ремонт и поддръжка на паважните настилки на територията на столицата”. Това става ясно от отговор по ЗДОИ от бившия зам. кмет по транспорта на Столична община Любомир Христов. От текста става известно и, че не се предвижда основен ремонт. „За нас е очевидно, че реставрацията и консервацията на обекти на културното наследство освен текущата им поддръжка, включват и извършването на основни ремонти. Реализирането на тези основни ремонти обуславя необходимостта от обучени и квалифицирани кадри.” – завършват гражданите.

Проучванията на гражданите са ги срещнали с все още живи и действащи павьори, които с удоволствие биха обучавали желаещи да работят тази ценна професия. Някои от тях са обучавали гръцки майстори във времената преди 1989 г. Сега те работят в частни обекти в чужбина и на територията на страната ни, но неизвестно защо не ги търсят от фирмите, спечелили обществени поръчки за реконструкция на павирани улици. От изказване на арх. Валентина Василева, член на специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности на срещата, проведена на 31.05.2017 г. в Министерството на културата стана ясно, че български майстори полагат паважните настилки в чешката столица Прага, а в същото време в София общината иска да премахне паважа от едноименния булевард.

Гражданите очакват и позициите на прокуратурата, ДНСК и Министерство на културата по техния сигнал от преди 3 седмици, тъй като ремонтът тече и към момента и трябва да приключи до средата на м. август според разчетите на Столична община.

Копие от писмото бе изпратено и до Столична община и Министерство на културата.

Писмото е подписано от:

Граждански обществен районен съвет „Красно село”

Гражданска инициатива „Обществен и релсов транспорт”

Общност на софийски граждански сдружения – Инициатива „Граждани за зелена София” (ОСГС – ИГЗС) в състав:

Граждански комитет „Спасение 2000”

Гражданско сдружение „Бели Брези”

ИК за опазване зелените площи в кв. „Редута”

Сдружение за защита на район „Лозенец”

Сдружение „Гражданска инициатива за устойчиво развитие”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.