Софиянци отказват оферти за работа с 1000 лв. заплата, не им се пътува по 30 минути

Пари

Софиянци отказват оферти за работа срещу 1000 лв. на месец, понеже им се налага да пътуват по 25 – 30 км от дома си до офиса. „Има доста фирми около столицата, които трудно намират служители, въпреки че предлагат възнаграждения между 700 лв. и 1000 лв.“, обяснява пред „Монитор“ експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Фирмите дори предлагали ваучери за храна и гориво, в случай, че служителите решат да използват личните си автомобили. Така с допълнителните придобивки възнагражденията нараствали с още 100 лв. Софиянци обаче често отказвали подобни оферти с аргумента, че трябва да пътуват по 30 – 40 минути в едната посока, докато стигнат до работното си място, или общо около един час от деня.

„Повечето от тях броят пътуването до офиса като част от работното време, което е причина да се окажат от офертата“, твърди още Николчева.

Според нея софиянци отказват подобни предложения за работа, защото в столицата имат повече възможности за труд. Затова фирмите около София търсели служители в райони с по-висока безработица като Самоков и Ихтиман. Според изчисления на синдикатите около 500 000 българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работното си място. Това означава, че всеки пети българин е трудов мигрант в рамките на страната.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.