Край на мъките с кредитите! Ако нямаш пари- обявяваш фалит…

Бедност

Парламентът ще направи нов опит да въведе възможност физическите лица да обявяват фалит, ако изпаднат в невъзможност да плащат дълговете си.

Обединените патриоти внесоха изцяло нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица. „Той дава възможност за защита на малкия човек с дългове да не може да бъде ограбван повече“, каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Проектът е поредната стъпка към слагане на край на вечния длъжник. Преди две седмици депутатите въведоха десетгодишна абсолютна давност за всички дългове.

„България е една от трите европейски държави без такъв закон, който да позволява на физическо лице, което не може да обслужва кредитите си, чрез съдебна защита да направи нормална рамка на живота си, която да удовлетворява и кредиторите, и него и да прокара черта, след която да може да продължи нормално живота си“, обясни патриотът Искрен Веселинов.

За да се възползва от закона, длъжникът трябва да е работил в три от последните пет години.

Предвидената защита е за срок от десет години. За този период съдът обявява несеквестируемост на имуществото и доходите на лицето, което е потърсило защита. От този момент спират да текат всички лихви, неустойки и други такси, които биха могли да бъдат предявени от кредитора,педадоха от днес бг.

„Така разтоварваме длъжника от непрекъснато лавинообразно нарастване на дълга, което е абсолютно присъщо на нашето законодателство“, обясни Веселинов.

Той даде пример със сегашната ситуация, когато при изплащане на апартамент до третата година се изплащат само лихви. Така, ако на третата година от изплащане на кердита, едно лице остане без работа, ще се окаже, че то дължи повече отколкото е взело, въпреки че е плащало добросъвестно.

Проектът предвижда и горна граница на кредита, който може да бъде погасен – 150 000 лева. Това, според вносителите, е кредит за един средноголям апартамент.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.