Гадост! Мръсното ни море предлага вируси, обриви, алергии и кърлежи по плажовете

Море мръсотия

Мръсното море и излагането на слънце без защитен крем докарват алергии на хиляди туристи по плажовете ни. Диарии, алергии и летен грип също морят плажуващите, като често попадналите на някой вирус си го отнасят и долекуват у дома, като почивката им тотално се проваля, разказват самите пострадали на опашка за преглед при джипито, съобщава „Монитор“.

Причините, освен опасните слънчеви лъчи са в това, че повечето плажове по Черноморието нямат отходни санитарни места. Изливането на фекални води в морето също причинява колити, обриви и диарии, особено при по-малките туристи, чийто организъм е по-неукрепнал.

„Върнахме се от морето, а дъщеря ми е цялата на петна – когато я прегледа лекар-дерматолог се разбра, че детето ми е получило алергия от мръсотията, сподели 45-годишната Наталия Петрова. Басейните, особено в по-малките хотелчета, които по-рядко се дезинфекцират, също крият рискове от обриви на къпещите се. Бяхме на почивка по Южното Черноморие и синът ми още на първия ден в басейна направи алергия – целият гръб и гърдите му се покриха със ситни пъпчици и много го сърбеше, оплака се препатила майка.

„Наскоро цяло семейство дойде при мен. Вместо с тен хората се прибраха с пъпки по цялото тяло. Децата им бяха в ужасно състояние. Имаха обриви по гръбчето, шията и врата. Не можеха да търпят дрехи върху себе си“, обясняват медици и в Кюстендил. Причината най-вероятно е или мръсната вода, или слънцето. С точност не може да се каже, но не са един или двама потърпевшите.

В същото време пациенти се оплакват, че джипита лекуват морски инфекции на сляпо. Хората масово се връщат от почивка с диарии, висока температура и обриви. Независимо че заразите са със сходна симптоматика, те се причиняват от различни адено-, пара- и ентеровируси, но джипитата ги церят по един и същи начин.

Личните лекари не изпращат проби за микробиологични изследвания, а системата на районните здравни инспекции беше разбита от реформи и не може да осъществява пълен мониторинг върху тези неща. Така коментира проблема националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Едни от тях, освен с висока температура се проявяват и с обриви по ръцете, дланите и краката, допълни водещият специалист. Като особено опасни той посочи салмонелозите и ротавирусния ентерит, в резултат на които организмът може да се обезводни много.

54 човека са се заразили и развили салмонела, ентероколити и колиентерити във Варна само за последните пет дни, показва справка на регионалната здравна инспекция. По думите на инспекторите обаче това е само малка част от инфектираните, тъй като за по-леките случаи личните лекари не изпращат биологичен материал от пациентите за микробиологични изследвания. Подобна е картината и в Бургас. Там регионалната здравна инспекция е регистрирала 27 случая с остри стомашни проблеми за по-малко от седмица. Софийската регионална здравна инспекция пък е засякла 65 чревни инфекции, от които 51 са ентероколит, 4 ротавирусен ентерит, 4 салмонелози, 5 кампилобактериоза, един е случаят на йерсиниоза. Близо половината от заболелите са хора, върнали се наскоро от морето.

При стомашно-чревни неразположения трябва да се внимава за обезводняване, да се приема повече вода и течности, посъветва общопрактикуващият лекар д-р Атанас Пелтеков.

Оказва се, че наред със стомашно-чревните инфекции по морето там кърлежи масово хапят по плажовете. Близо 50 са ухапаните и потърсили лекарска помощ. Членестоногите попадат там от кучетата, чайките и гларусите, крият се в пясъка и инфектират отпускарите с тежки зарази, алармираха лекари. Популацията им е завишена, тъй като естествените плажове рядко се дезинфекцират срещу членестоноги, предупредиха медиците.

Шест са случаите на лаймска болест в София сред столичани, които са се върнали наскоро от море. Те са причинени след ухапване от кърлежи.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.