Близо 100 хил. българи нямат идея, че са инфектирани с хепатит C! Сеят заразата и не се лекуват

болница

Над 99 000 българи с хепатит С не се лекуват, те не знаят, че са инфектирани и сеят заразата. От общо 100 000 души у нас с вируса, само около 400 стигат до лечение, алармираха лекари вчера.

Хората просто не знаят за заболяването си, коментира пред „Монитор” основателят на сдружението „Хепасист” и председател на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. До дни сдружението започва скрининги за откриване на заразени в цялата страна. Ще бъдат изследвани хората в различни предприятия, като ще бъдат обхванати приоритетно тези на възраст над 40 – 45 години, тъй като е възможно те да са били заразени преди години по полов път или чрез преливане на кръв, допълни д-р Хасърджиев. Според него тези изследвания трябва да се поемат и осъществяват периодично от държавата.

Смъртните случаи в България от заболяването и неговите усложнения са 840 годишно. Оказва се, че при 74 на сто от пациентите с тази инфекция, вирусът засяга и черния дроб. У нас вече се прилага и модерна терапия при 95% от болните. Лекари посочиха като пропуск, че изследването на тази зараза не е включено в годишните профилактични прегледи, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Сред рисковите групи за развитие на заболяването попадат употребяващите интравенозни наркотици, както и хора, подлежали на кръвопреливане преди 1992 г., когато кръвните продукти не са били изследвани за наличие на вируса, каза още д-р Станимир Хасърджиев.

След месец март 2017 г. НЗОК поема лечението на всички инфектирани с хепатит С с новата безинтерферонова терапия, увериха от финансово-осигурителната институция. Това стана с промяна на критериите, гласувана от нейния Надзорен съвет през 2016 година. До тази пролет лечението се поемаше от касата само за пациенти с инфекцията в 12 или 24 седмица в стадий на прецироза и цироза (стадий фиброза F3 и F4), декомпенсирана цироза и с тежки придружаващи заболявания.

За 2016 г. касата е одобрила за лечение 411 здравноосигурени, за което е заплатила сумата от над 38 млн. лева. През тази година в резултат на договорените много добри отстъпки стойността на лечението е намалено и до месец май за терапията на 575 човека е платена почти същата сума. Толкова са одобрените заявления за лечение.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *