София спъва бизнеса! Малките градове изправариха столицата във всички дейности

София

По-малките градове в България изпреварват София във всички дейности, свързани с правенето на бизнес, с изключение на получаването на разрешителни за строежи. Това показват докладът “Правене на бизнес в ЕС, 2017 г.: България, Унгария, Румъния”, който е изготвен от Световната банка в сътрудничество с Европейската комисия (ЕК). Подобна тенденция се забелязва и в Унгария – столицата Будапеща също изостава спрямо по-малките градове в правенето на бизнес. В Румъния пък е обратното – столицата Букурещ се представя по-добре от по-малките румънски градове, предадоха от стандарт нюз.

В доклада на Световната банка включените български градове са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Изследвани са 5 фактора – започване на бизнес, получаване на разрешително за строеж, присъединяване към електроразпределителната мрежа, регистриране на собственост и изпълнение на договори. Според данните, София се представя по-лошо в категорията започване на бизнес в сравнение с останалите български градове, включени в доклада. За предприемачите е по-лесно да регистрират фирма във Варна. Регистрирането на фирма във Варна отнема 14 дни, а в София – 21 дни.

Всички нови фирми в унгарските градове, влезли в проучването, използват система за онлайн регистрация, докато в България и Румъния процентът е по-малък.

В София разрешително за строеж се получава средно за 97 дни, а в най-дълъг е срокът в Русе – 165 дни. Във Варна времето е 135 дни, а в Бургас 133 дни. Варна е първенец у нас във включването в електроразпределителна мрежа – средно 200 дни.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че където нещата са по-развити икономически, например в София, някои от процесите са забавени и това е заради интензитета, с който се ползват административните услуги. Според него не може да се изведе пряка корелация, че там където се прави технически погледнато по-лесно бизнес, бизнесът е по-развит. Например, в Румъния някои индикатори стоят по-лошо като продължителност във времето, но от трите страни, тя е с най-висок икономически растеж.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че излишната административна тежест губи време на гражданите и че трябва да се минава от хартия към електронни услуги.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *