Губим по 1.5 млн. лв. на ден заради ТОЛ-системата

ТОЛ система

Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата”, заяви регионалният министър Нанков пред “Фокус” за забавянето на проекта.

Относно това кога се очаква системата да започне да генерира приходи, Нанков заяви, че това трябва да се случи още утре. „Даже е трябвало вече да започне да генерира приходи. Забавянето коства на бюджета на страната по 1,5 милиона лева загуба на ден, съответно това са средства, които ще се вложат в пътна безопасност, в строежа на нови пътища и рехабилитацията на съществуващи такива“, коментира Нанков.

 Той припомни, че ресурсът, който ще се генерира от ТОЛ системата ще дойде по линия на тежкотоварния трафик, на база на справедливия модел, на солидарния принцип – този, който амортизира, който разрушава повече пътната инфраструктура, ще заплаща повече на база на изминати километри и на тонаж.

„Ще въведем, може би, ограничения в определени дни, както в момента правим. Съответно желаещия да премине с товарен автомобил през републиканския път ще заплаща по-голяма такса, както е в Германия, в Унгария“, поясни регионалният министър. Николай Нанков посочи, че интересът на регионалното министерство, а и като цяло на правителството е именно сигурността, безопасността и модернизирането на пътната инфраструктура.

„Споменах – 1,5 милиона минимум е загубата за бюджета на ден. Това не е загуба и това не са средства, които ще дойдат от джоба на всеки български гражданин, тъй като системата е смесена, ТОЛ такса е за тежкотоварни и винетки за леките автомобили. Системата ще генерира приходи от тежкотоварните, цените на електронните винетки няма да бъдат променяни и ще променим несправедливото отношение, което е факт понастоящем – леките автомобили да издържат на почти 70% от пътния сектор в страната. Те пак, според нас, не амортизират, не натоварват пътната инфраструктура“, каза още Нанков.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *