Наредихме се на осмо място в ЕС по корупционни практики

Пари корупция

България се нарежда на осмо място в ЕС по корупционни практики. Това заяви Николай Николов, експерт от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) по време на заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията към областната управа във Велико Търново.

Над 120 млрд. евро се изчисляват вредите от корупция в рамките на целия Европейски съюз през миналата година, отбеляза той.

Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията беше открит от областния управител проф. Любомира Попова. В него участват 20 представители на държавни, общински институции и медии. Представени бяха резултати от анкета за корупционните рискове при предоставяне на административни услуги.

От анализа става ясно, че 22% са предоставяли подарък или благодарност за извършена услуга, 18 на сто са плащали за получаване на по-евтина услуга, 30% са давали рушвет за ускоряване на предоставяне на услуга.

По време на заседанието бе взето решение да бъдат възобновени изнесените приемни във всяка от десетте общини на Великотърновска област, да бъдат организирани информационни срещи с ученици, за да се разясни какво е корупция и какви са начините за противопоставяне на корупционните практики.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *