Минималната заплата скача над 500 лева през 2018-та

пари

Според трите сценария, предложени от социалното министерство за определяне на минималната работна заплата, има три числови варианта за минималното възнаграждение през 2018 година – 509 лева, 492 лева и 528 лева.

Това каза на семинар за журналисти главният икономист на КНСБ Любен Томев, цитиран от БТА. Предложенията за рамково споразумение за договаряне на механизъм за минималната работна заплата са дадени вече на синдикати и работодатели. Те предвиждат до края на първото тримесечие МТСП да предоставя на социалните партньори 27 статистически индикатори, както и синдикати и работодатели да търсят съгласие по три числови сценария за договаряне на минималното възнаграждение. Те ще могат да избират един от вариантите, както и някакъв компромисен. Държавата няма да ги задължава с нищо, но ако не успеят да се договорят, правителството ще определя минималното възнаграждение. По общата оценка на синдикати и работодатели тези варианти са крачка напред, но крият рискове от гледна точка на възможността да се постигне съгласуване, каза Любен Томев.

По първия сценарий, който залага минималната заплата да е 66 на сто от медианната заплата, минималното възнаграждение се получава 509 лева за 2018 година. Според КНСБ обаче не трябва да се залага медианна заплата на работещите в икономиката изобщо, а само на тези, които са заети на пълен работен ден. Тогава минималното възнаграждение се получава с 15 -20 лева повече. По втория сценарий, който залага икономически показатели – ръст на БВП на глава на населението и на инфлацията, минималната работна заплата трябва да е 492 лева . Третият сценарий се базира на официалната линия на бедност , наложена върху средностатистическото домакинство и при този вариант минималната заплата за следващата година излиза 528 лева.

КНСБ продължава да настоява за по-агресивна политика за минималната работна заплата – 520 лева за 2018 година, 560 за 2019 година, 610 за 2020 година и достигане на 800 лева през 2022 година при средна работна заплата 1700 лева. Тогава би се постигнало съотношение 47 на сто на минималната към средната заплата, което се доближава до искането на синдиката минималното възнаграждение да е 50 на сто от средната работна заплата.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории